Craps ordlista

Om du inte har spelat Craps förut så kan det vid första anblick se väldigt stressigt och invecklat ut. Men det är något alla spel liknar innan du har lärt dig reglerna. Craps spelas med tärning, och på grund av det snabba spelsättet så kommer det att passa dig som gillar fart och action. Det är ett väldigt spännande spel samtidigt som många tycker att det är roligt att spela detta tillsammans med andra.

Craps spelas med vanliga tärningar, och du är spelledaren om du håller i tärningarna. Namnet för detta kallas "shooter". De andra spelarna som sitter runt omkring dig ska i sin tur satsa med eller emot shootern, om han eller hon ska vinna eller förlora slaget.

Vilka är de viktigaste orden jag bör känna till?

För att du som ny spelare ska kunna hänga med i farten finns en ordlista som är väldigt användbar. Denna hjälper dig att hålla koll på de viktigaste orden. Vad du ska göra när de sägs och när du i sin tur ska säga dem. Här nedan följer en förklaring av de viktigaste orden.

  • Come Out Roll - Detta är det första kastet du som shooter gör, som även kallas The Point. Men om summan blir antingen 2, 3, 7, 11 eller 12 har du förlorat omgången och spelaren bredvid dig får ta över fanan. Om det inte blir någon utav de nummer vi skrev så blir detta nummer alltså The Point. Om numret antingen blir 7 eller 11 så kallas detta även för en Natural.
  • Big Red - En spelare satsar på att shootern kommer att få 7 vid nästa kastning, det kan även kallas Seven Out, om kastet faller efter The Point-numret har blivit satt.
  • Box Cars - Detta uppstår om båda tärningarna visar nummer 6.
  • Any Crap - Detta betyder att någon satsar på att shootern kommer att kasta nummer 2, 3 eller 12. Detta kan även hända ifall shootern kastar 2, 3 eller 12 vid en Come Out Roll.
  • Hardway - Detta händer när tärningarna som kastar visar exakt samma siffror som till exempel 11 eller 22.
  • Yo - Detta sägs när du spelar på engelska då 7 och 11 låter väldigt lika varandra, och hjälper spelarna att inte blanda ihop siffrorna.

Andra ord som kan vara viktiga att veta

Det finns vissa ord som berör personalen vid spelet och som indirekt påverkar spelets gång. Dessa ord kallas Stickman, vilket är ett ord för den som ansvarar för utrop av resultat och håller ordning på tärningarna. House Edge används när det vinnande spelet går tillbaka till casinot, alltså när den vinnande potten går tillbaka till huset. Detta visas oftast i procent och håller koll på hur mycket vinster huset har procentuellt.